19:00

IK Vista /ÖIS

Referat

Stark laginsats gav tre poäng i seriepremiären!

Veckor av hård träning, mängder av försäsongsmatcher och finslipning hade slutligen lett fram till seriepremiären borta mot Vetlanda FF. På förhand ett tufft motstånd som för bara några veckor sedan vann A-slutspelet i Torebrings cup i Aneby, samma cup som Vista/ÖIS tog hem segern i B-slutspelet i. Skådeplatsen för matchen var Vitalavallen där regnet hade gjort sitt och blött upp det lite för långa gräset, på en något ojämn plan, för att kunna skynda på passningsspelet. Bortaföljet var stort och anspänningen låg i luften, det var dags för premiär!

1:a perioden
Vista/ÖIS inledde något nervöst och det grönklädda hemmalaget behövde inte anstränga sig speciellt mycket för att erövra boll på offensiv planhalva. Premiärnerver kanske? I takt med att minuterna tickad på matchklockan släppte också premiärnerverna. Därför var det lite olustigt att hemmalaget gjorde 1-0 i den fjortonde minuten när vi var på gång att verkligen äta oss in i matchen. Hemmalagets duktiga lagkapten bröt in på vänsterkanten och fick iväg ett hårt skott som olyckligt gled mellan Alexanders händer. Till hans försvar ska det sägas att bollarna var hala som nyfiskade mörtar. De rödklädda gästerna tog därefter över mer och mer, även om spelet lämnade en del att önska. I den 20:e minuten fick Jonathan ett bra läge på frispark, lite till höger om målet. Alla som följer laget vet att det nästan är målgaranti fråndet läget och Jonathan gjorde ingen besviken. Med kraft och precision skruvade han in bollen i närmsta krysset och det var kvitterat! 1-1 stod sig till första pausvilan.

2:a perioden
Vista/ÖIS lyfte pressepelet något i andra perioden vilket skapade stora problem för hemmalaget. Wide sysselsatte hela backlinjen mer eller mindre på egen hand med sina löpningar och de grönklädda missade uppspel efter uppspel. 11 minuter in i perioden bryter Helmer en passning och hittar Tim högt upp på kanten. Vetlandas målvakt är långt ut och Tim chippar retfullt bollen in i mål till 1-2. Sex minuter senare är det dags igen när Wide snor åt sig bollen högt upp i banan och kan ensam med målvakten placera in 1-3. I periodens 23:e minut bryter sig Wide återigen igenom, men målvakten räddar. Dock inte bättre än att Jonathan får öppet mål och kan rulla in 1-4 med högerfoten, hör och häpna! I perioden sista minut får Vetlanda frispark i bra läge och hemmalagets kapten får på en fin träff, som Alexander är på, men den sitter hårt i bortre hörnet. 2-4 är resultatet i pausvilan.

3:e perioden
Sista perioden agerar bortalaget lite stressat, många gånger helt i onödan, och Vetlanda får ha kommandot i matchen. De bjuds på en del hörnor men de vassa lägena saknas och det som kommer mot mål hanterar Alexander galant. Jonathan och Zander bjuds på ett två mot ett läge där Jonathan serverar Zander som snyggt placerar in bollen i bortre hörnet. Tyvärr döms målet bort för offside. Men 2-5 skulle komma med kvarten kvar av matchen. Jonathan får återigen chansen på frispark i sitt favoritläge. Den här gången tar bollen i muren, vad gör det när man har en vänsterfot av guld? Bollen ändrar riktning och studsar in i målvaktens högra hörn. Slutet av matchen är en transportsträcka och Zander bjuder på århundradets leende när han inser att den som ska byta av honom på anfallspositionen de sista minuterna är mittbacken Helmer. Slutresultatet stannar vid 2-5 och premiärsegern är säkrad.

Sammanfattning
På förhand en tuff utmaning att möta Vetlanda FF på bortaplan. Killarna spelar inget skönspel men står verkligen upp och kämpar för varandra. Vi har lite bättre tryck i offensiven än vi haft under försäsongen, med fler spelare inne i straffområdet. Hemmalaget kom ur balans ganska omgående och spelade lite fulspel både med snack, tufft spel och fula efterslängar. Imponerande av våra grabbar att inte falla in i det utan att bara spela på som att inget har hänt. Kämpainsatsen är oklanderlig och alla ger sitt yttersta hela tiden, framförallt i spelet utan boll. Blir en spelare överspelad kommer det alltid en ny till undsättning, vilket måste vara väldigt frustrerande för motståndarna. Alla är preseterar bra idag men det går inte att blunda för tre mål av Jonathan som får ett extra plus tillsammans med Ivar som spelar felfritt både med och utan boll. Även domaren ska ha en guldstjärna som är en av de bättre vi haft. Go start på säsongen!