Referat

Nollade av Ödeshög

De ljumna vårvindarna som kändes både på fredagen och lördagen var som bortblåsta när det var dags för försäsongens fjärde match. Däremot tittade solen fram och vädret var ganska behagligt trots att nollan låg i luften. För motståndet stod Ödeshögs IK som huserar i Östergötlands fotbollsdistrikt och ett lag som vi aldrig tidigare spelat mot. Det enda vi kunde utläsa från föregående års seriespel var att det var ett lag som var målsnåla i båda ändarna av planen.

1:a perioden
Hemmalaget inleder omgående med två bra anfall på högerkanten där det ena resulterar i en hörna. De gulklädda gästerna vinner bollen och ställer om i hög hastighet, en fin passning mellan våra backar friställer en ÖIK-spelar som distinkt trycker in 0-1 i Alexanders högra hörn. Efter målet följer en våg av anfall från Ödeshög, ofta genom längre bollar på högerkanten, som bland annat resulterar i en stolpträff och ett avslut tätt utanför. Vista har en fin chans till kvittering efter en hörna nära Radomir får bra skottläge men osjälviskt serverar Pelle som skjuter på täckande spelare. Resten av perioden präglas av ganska slarvigt spel, raka passningar och omställningar. I periodens 20:e minut får Ödeshög frispark på egen planhalva, frisparken slås i knähöjd genom både mittfält och försvar som blir bolltittande fram till ÖIK:s duktiga högerytter som spelar snett inåt till en lagkompis som kan peta in bollen i öppet mål till 0-2. De sista fem minuterna förläggs på Vistas planhalva utan att ÖIK kommer till några större farligheter.

2:a perioden
Kvalitén på spelet från båda lagen höjs något i andra perioden. I periodens andra minut vinner en gulklädd bollen högt upp i plan och kommer till ett bra avslut som går tätt utanför Alexanders stolpe. Det blir fler kampmoment i spelet där bortalaget ofta går segrande ur duellerna. Mellan minut 10 och 13 skapar hemmalaget tre skapliga chanser. Pelle tar ett avslut med vänsterfoten efter att ha lurat upp en motståndare på läktaren med en fin tvåfotare, men bollen går utanför. Jonathan har ett avslut från distans som seglar över mål och absolut bäst läge har Noel som vänder bort sin försvarare till vänster om straffområdet, han får på ett bra avslut med höger yttersida från nära håll men målvakten gör en fin parad. Båda lagen försvarar sig väl och resten av perioden bjuder inte på några större farligheter. Ställningen är fortsatt 0-2 när domare Rami blåser av för andra vilan.

3:e perioden
Tredje perioden är ett ställningskrig med mycket av spelet placerat på mittplan. Det dröjer ända till periodens åttonde minut innan första målchansen kommer. Ture bjuder en motståndare på en väl avvägd höfttackling strax utanför straffområdet vilket resulterar i en frispark. Frisparken går över muren och i ribban, en bortaspelare är först på returen men Alexander avvärjer inte bara en utan två gånger. En minut senare får Viggo ett jätteläge när Wide tar sig in i straffområdet på vänsterkanten och får på ett avslut som målvakten räddar bollen får extrem överskruv när den studsar precis framför Viggo som missbedömer bollbanan när han ska raka in bollen i mål. Frustrationen märks i hemmalaget som gör en ansträngning för att få till i alla fall ett mål framåt. Pelle driver upp en omställning och får på ett avslut som målvakten räddar med viss möda, Wide har ett distansskott som tar i ribban. Med två minuter kvar får hemmalaget sin absolut bästa chans när Noel och Wide kommer 2 mot 1, Noel passar Wide i öppet läge till höger om målet. Wide får tyvärr ingen bra träff på bollen och den går utanför. Det skapas inga fler lägen och matchen slutar 0-2.

Sammanfattning
Spelmässigt den sämsta insatsen under försäsongen. Första perioden är väldigt svag, vi ligger långt från motståndarna och Ödeshög vinner i princip varenda duell ute på planen. 0-2 är i underkant efter den första perioden. Andra och tredje perioden är bättre, i alla fall försvarsmässigt där vi är bättre i markeringsspelet och går hårdare in i duellerna. Vi skapar också tillräckligt med lägen för att göra några mål, men förbannelsen med uteblivet nätrassel fortsätter. Ödeshög är starka fysiskt och har nästan alltid fem spelare mellan eget mål och bollen när vi anfaller. Våra anfallsförsök baseras främst på individuella prestationer och mot ett duktigt och samlat försvar är det svårt att skapa lägen på egen hand. Vi behöver lära oss att lugna ner spelet, spela runt bollen och tvinga motståndarna att förflytta sig för att på så sätt skapa öppningar. Insatsen är okej, men alla spelare kan bättre än de visar idag.