12:00

IK Vista /ÖIS

Referat

Knapp förlust mot serieledarna

Ekhagens IF hade chans att utöka försprånget till Råslätt i serietoppen och Vistas efter fina inledning av hösten innebar en seger att det endast skulle skilja tre pinnar till både Mullsjö och Hallby. Dagen innan avspark bestämdes det att allt spel på Ekhagsvallens naturplaner var förbjudet och matchen flyttades till Ekhagens egna konstgräsplan. En plan som kunde stoltsera med en skaplig läktare, men det var nog också det enda att vara stolt över. Storleken på det söndersprungna konstgräset påminde mer om en 7-mannaplan och målen som ställdes upp inte bara påminde om utan var faktiskt 7-mannamål. Men på planen skulle det spelas match 9 mot 9. Något udda förutsättningar, men tack och lov är ju förutsätttningarna lika för båda lagen.

1:a perioden
Den lilla planen gav inte utrymme till något finlir och de för dagen blåklädda Vistaspelarna hade förtvivlat svårt att hitta till varandra med passningarna. Hemmalaget lyckades inte mycket bättre men var det lag som ägde mest boll inledningsvis. Efter fyra minuter kommer hemmalaget till avslut en bit utifrån straffområdet, ett skott som Julius i mål räddar, men returen nickas in i mål. Domaren dömer dock, helt korrekt, bort målet då spelaren som nickade in bollen befann sig i offsideposition. Det tar 10 minuter för bortalaget att förstå att det inte är lämpligt att spela sina vanliga uppspel genom mitten och man börjar så sakteliga hitta de små ytorna som fanns att tillgå, nämligen på kanterna. 12 minuter in i perioden bryter Pelle igenom på vänsterkanten, balanserar bollen på långsidans linje, trycker sig förbi sin försvarare och rundar målvakten. Målvakten är på bollen och Pelle får stanna upp och försöka peta in bollen med vänsterfoten, men hemmakeepern är snabb och greppar bolllen. Nära 0-1 till Vista i det läget. Sex minuter senare kommer Filip runt på vänsterkanten och slår ett hårt lågt inlägg till Tim som klappar till på halvvolley med vänsterfoten. Målvakten i Ekhagen tvingas göra en fantastsik räddning och bollen går ut till en resultatlös hörna. Med två minuter kvar kommer en hemmaanfallare fri med Julius, avslutet är högt men Julius limmar kaxigt bollen. Ivar har chans att spräcka målnollan med några sekunder kvar av första perioden men skottet smiter strax över ribban och 0-0 står sig till pausevilan.

2:a perioden
Hemmalaget känns ganska avslagna i inledningen av andra perioden så det är därför olyckligt när Vista slarvar med ett uppspel, rakt i gapet på en hemmalirare som friställer anfallaren i EIF. Den här gången trycker han upp bollen stenhårt i taket fram till 1-0. Direkt efter målet väggspelar sig Filip och Pelle sig förtjänstfullt igenom på högerkanten och Filip får på ett bra avslut som smiter utanför målvaktens högra stolpe. Två minuter senare dömer domaren straff till Vista när Filip får något som kan uppfattas som en lätt dragning i armen. Jonas Eriksson hade refererat straffen till en så kallad "soft penalty" då den kändes tveksam, men det var bara att tacka och ta emot. Filip lämnade över bollen till Pelle som rullar in kvitteringen 1-1. 13 minuter in i perioden drar Julius iväg en lång utspark som friställer Wide. Målvakten tvekar i sin utrusning och Wide kan lyfta bollen in i mål till en rättvis bortaledning 1-2. Vista har bud på fler frilägen men domaren, som gjorde en fin match i övrigt, dömer tyvärr felaktigt offside vid tre tillfällen. 1-2 står sig till sista perioden.

3:e perioden
Tredje perioden börjar precis som den andra, Ekhagen gör mål efter tre minuter. Ett snabbt taget inkast högt på offensiv planhalva där de blåe helt missar markeringen, bollen tas emot och levereras in i mitten till en framstormande anfallare som rakar in kvitteringen. I sista perioden böljar spelet och båda lagen väljer att spela lite längra bollar. Vista vaskar fram ett par hörnor som blir farliga, framförallt när Filip styr upp bollen i ribban och Pelle sånär kan skjuta in returen men bollen hamnar hos en välplacerad hemmamålis. Ekhagen får straff i anfallet efter när William går lite hårt åt en hemmaspelare i straffområdet. Julius räddar straffen med en fotparad och bollen slås bort. Med fem minuter kvar hittar Jonathan Filip på högerkanten, ur snäv vinkel trycker Filip iväg ett skott som tar i ribban. Matchen ser ut att gå mot delad poäng men när det återstår två minuter får Ekhagen frispark till höger om straffområdet. Frisparken skjuts med kraft och touchar en spelare så att bollbanan ställer Julius i mål. Vista försöker att få till en kvittering på slutet men kommer inte till några rejäla lägen och hemmalaget vinner med 3-2.

Sammanfattning
Tyvärr var det riktigt risiga förutsättningar och den lilla planen gynnade nog inte något av lagen eftersom båda har en ambition att rulla boll. Ekhagen hade ett par tekniska killar som verkade gilla de små ytorna, men bortaförsvaret var på tårna och använde sin fysik för att avstyra potentiella farligheter. Grabbarna står upp väldigt bra mot seriens bästa lag. Ekhagen lyckas något bättre i apssningsspelet men Vista skapar fler målchanser och har bud på ytterligare ett par där domaren tyvärr sätter stopp. Överlag en bra match och det finns en jämnhet i laget och spelet som inte riktgit fanns under våren och förlusten mot serieledarna känns inte helt rättvis tyvärr.