17:00

Waggeryds IK

Referat

Stabil seger hemma mot Waggeryd

Vårens möte slutade med seger för Waggeryd efter några smått kaotiska förberedande timmar med spelare som inte kom till samlingen och glömda skor och benskydd. Idag fanns all utrustning på plats och vädret lovade uppehåll, med andra ord fina förutsättningar för att spela fotboll. Killarna verkade taggade i omklädningsrummet och på värmningen, känslan var att gästerna skulle behöva slita för att ta med sig några pinnar från Kaxholmen.

1:a perioden
Både lagen inleder lite trevande och ingen vill riktigt ta tag i spelet, även om båda lagen inledningsvis försöker att rulla boll. Waggeryd har ett par duktiga spelare centralt och mycket av spelet och även många hårda, men schyssta, närkamper äger rum på mittplan. Efter 10-12 minuter börjar hemmalaget kontrollera bollinnehavet och försöker lyfta fram bollar centralt till Ivar och Noel som turas om på topp. Ivar springer sig fri två gånger, men avsluten hamnar tyvärr utanför mål. Waggeryd skapar inga stora chanser i första halvlek och Olle i mål har en relativt lugn första period. Perioden slutar 0-0.

2:a perioden
Fyra minuter in i perioden biter de vitblå gästerna sig fast på offensiv planhalva. Både Alexander och Helmer offrar sig frenetiskt och täcker avslut men bollen lyckas ändå hamna hos en bortaspelare som tofflar in bollen via stolpen till 0-1. Efter målet har Waggeryd ett par bra minuter innan hemmalaget äter sig in i matchen igen och skapar ett antal resultatlösa hörnor. Vista får i periodens nionde minut en frispark ca 10 meter utanför straffområdet, kapten Hultman stegar fram och skruvar in bollen i målvaktens vänstra hörn, matchen är kvitterad till 1-1. Waggeryd har sedan en frispark i liknande läge, men Olle gör en kalasräddning och kniper även sin egen retur! Sex minuter senare är det dags för sidbyte och de röda hjältarna får vinden i ryggen. Kanske är det medvinden som gör att man fforcerar i anfall efter anfall. När tiden för perioden precis passerat 18 minuter snor Wide bollen av en motståndarback, lika enkelt som om han stulit godis från ett litet barn. Men sån är inte Wide. Nej, han är generös och serverar Ivar öppet mål när han har ett skapligt läge att skjuta själv. Ivar tackar och tar emot när han rakar in ledningsmålet 2-1. Av bara farten kommer också 3-1 när Elias får en passning av Jonathan på högerkanten, traskar förbi sin försvarare och skjuter in bollen via målvakten i nät. Dessvärre hinner Waggeryd reducera innan periodpausen när en spelare testar lyckan från distans och bollen som ser ut att vara på väg ut skruvar sig konstigt i gräset och smiter in tätt intill stolpen.

3:e perioden
Sista perioden är fyra minuter gammal när Pelle och Jonathan förtjänstfullt vinner bollen på mittplan. Jonathan får tid att måtta med sin vänsterdojja och precisonsskjuter in bollen stenhårt i nättaket, 4-2 och nu är det väl ändå avgjort? Nja, en av Waggeryds duktiga anfallare vinner bollen högt, fintar bort både en och två hemmaförsvarare och rullar in 4-3. Efter målet flyttar man upp spelet och försöker forcera fram en kvittering, men forceringen känns uddlös. Hemmaspelarna ligger rätt i försvarsspelet och ger inte motståndarna myckett utrymme att skapa chanser. De tvingas till avslut från sämre lägen och bollarna som slinker igenom tar Olle enkelt hand om. Vista får också lite mer utrymme och chans till omställningar. Tim har ett par fina aktioner på högerkanten där han levererar in bollen i straffområdet och det blir halvfarligt gång på gång. Noel som slitit förtjänstfullt hela matchen får äran att sätta spiken i kistan när han får en djupledsboll av Folke, sprintar ifrån mittbacken och avslutar med en patenterad yttersida. Bollen sitter i nät och 5-3, som också blir slutresultatet, är ett faktum.

Sammanfattning
Ganska välspelad match från båda lagen, med bra passningsspel och rejäla närkamper. Waggeryd var betydligt bättre nu än i den matchen de vann mot oss i våras och det säger en del om utvecklingen som skett hos Vista-killarna. Vi spelar bra hela matchen där andra perioden sticker ut och vi kanske borde dödat matchen redan då. Det går inte att begära mer av grabbarna när alla spelar på sin högsta nivå. Kul att målskyttet spred ut sig på fem olika spelare! Nu ser vi fram emot att ställa till lite oordning i toppstriden av serien och först stundar möte med Ekhagen som kan gå upp i serieledning om de vinner sina "hängmatcher". OM de vinner alltså...