09:00

IK Vista /ÖIS

Referat

Mållöst på Furuvi

Årets tidigaste avspark stod för dörren, men trots samlingstiden 07.40 jändes merparten av gänget ganska pigga. Väl på plats i Lekeryd bjöds vi på solsken och daggvått gräs på en jämn och fin matta, förutsättningarna var alltså bra för en fin match. Lekeryd är ett av de lagen i serien som försöker att spela bollen på backen och ges de möjlighet till det är de duktiga. Efter en tung vår har de plockat lite poäng där bland annat ett kryss mot serieledarna Ekhagen sticker ut, så det fanns ingen anledning till underskattning.

1:a perioden
Vista inleder bäst och rullar bollen fint mellan lagdelarna, oftast centralt och hemmalaget får jaga en del boll. Redan i andra minuten kommer William igenom på högerkanten och tvingar målvakten till en fin fotparad. Tio minuter in i matchen har LSSK först ett skott i ribban och sen rullas returen i stolpen och ut, mycket nära hemmaledning. Efter ramträffarna tar Lekeryd över spelet och det är framförallt deras yviga anfallare som ställer till det med sina snabba fötter, men bortaförsvaret är på tårna och lyckas avvärja i sista sekund. En gång kommer de igenom ordentligt och Jonathan får sträcka utsin full längd och göra en fin räddning. "Han låg som en glasspinne!" var kommentaren från tränarkollegan på hemmalagets bänk. Första perioden är relativt chansfattig och slutar 0-0.

2:a perioden
Inledningen av andra perioden är spelmässigt ganska jämn, men bortalaget har förtvivlat svårt att få grepp om bollen på mittplan mot ettrga hemmaspelare. Försvarsspelet i bortalaget höjs något från första perioden och man släpper inte till några farligheter. Däremot skapar man lite oreda i Lekeryds straffområde men en duktig mittback och målvakt i hemmalaget avstyr alla farligheter. Med fem minuter kvar av perioden får Vista ett gyllene läge när det blåses för straff efter en handssituation. Pelle, som fixat straffen, lämnar över bollen till Viggo som får chansen från straffpunkten. Viggo som brukar vara säker placerar tyvärr bollen tätt utanför målvaktens högra stolpe och nollan är intakt när domaren blåser av för pausvila.

3:e perioden
Tredje perioden blir en fin anfallsmässig uppvisning av bortalaget som spelar ut Lekeryd efter noter. Tyvärr är det också en uppvisning i missade målchanser, mycket tack vare en väldigt duktig hemmamålvakt. Efter direktiv i pausen förflyttas spelet mer ut på kanterna och där firar William, Elias och Wide stora triumfer när de i anfall efter anfall skapar problem för ett väl samlat hemmaförsvar. Det tas flera avslut från distans, det blir ett stort antal hörnor, där bollen dansar på mållinjen. Det skapas många 1 mot 1 lägen där hemmaförsvararna avvärjer i sista sekund. I slutet av perioden är Wide igenom men får en glidtackling på sig där ena domaren försynt blåser för straff men inte tillräckligt tydligt för att spelet ska stanna upp. Han ändrar snabbt sin straffavblåsning och spelet går vidare. Tacklingen var nog korrekt, men är det blåst så är det blåst tycker ledarna i båda lagen. Men det blir ett symtomatiskt avslut på något så unikt som en 0-0 match.

Sammanfattning
Sammantaget en ganska bra match med två lag som vill spela fotboll. Lekeryd har en fin period i första akten som mycket väl kunnat resultera i något mål. Från mitten av andra perioden fram till slutsignalen är det uteslutande Vista-anfall och det känns inte som att Lekeryd har något skott på mål alls. I vanlig ordning är det extremt svårt att få utdelning på chanserna som skapas och 0-0 speglar inte matchen på något sätt. På söndag i nästa omgång möter vi Råslätt som eventuellt har chans att ta hem serien, förutsatt att Hovslätt och Ekhagen spelar oavgjort på lördagen. Det kan bli en rolig sporre med möjlighet att sätta käppar i hjulet för ett lag som kämpar om seriesegern.