14:30

IK Vista /ÖIS

Referat

Tung förlust i Habo

Nu var det dags för fjärde matchen i årets seriespel, den här gången borta mot Habo IF på mytomspunna Slättens IP. Det blåvitrandiga västgötalaget har fostrat spelare som Erik Edman och Zlatan Muslimovic. Men det var ett gäng yngre förmågor som de rödklädda hjältarna skulle mäta krafterna mot. Slättens IP bjöd på tätväxande och nyfrisserade gräsmattor, förutom just den planen vi skulle spela på. Fläckvis oklippt gräs gjorde att bollen rullade långsamt och studsade mycket, men det var ju lika för båda lagen. Känslan i omklädningsrummet och på uppvärmningen var bra, och med föregående insats i minnet fanns det förhoppningar om ytterligare en fin prestation.

1:a perioden
Bortalaget inledde håglöst och spelade slarvigt. Redan i den tredje minuten bröt en Habospelare bollen högt upp på offensiv planhalva och spelade en djupledsboll till en av flera snabba hemmaspelare. Ensam med Olle gjorde han inget misstag när han sköt in bollen med yttersidan, helt otagbart i hörnet. 2-0 kom direkt efter avspark när hemmalaget vinner boll direkt och går till anfall. I en tilltrasslad situation framför mål, där Olle eventuellt har handen på bollen, lyckas en blåvit spelar peta in bollen. Bortalaget har fortsatt svårt att skapa något eget spel och uppspelen fastnar alltsom oftast på motståndarnas mittfält. Men i sjunde minuten hittar FOlke in till Pelle centralt som tar ett par kliv mot mål och avlossar ett lågt skott från distans. Bollen är välplacerad och borrar sig in i vänstra hörnet fram till 2-1. Men säg den lycka som varar för evigt. Bara minuten senare kommer 3-1 när hemmalaget återigen friställer en spelare som kan rulla in bollen. Inget av lagen bjuder på något direkt skönspel, men det är Habo som dikterar villkoren och skapar flertalet bra lägen och Olle har det svettigt i målet. Om spelet inte var vackert så var Vistas reducering desto vackrare. Med sju minuter kvar av perioden testar Pelle återigen lyckan från distans och curlar vackert in bollen otagbart i målvaktens vänstra kryss. Resultatet 3-2 står sig till pausvilan och det är bortalaget som ska vara mest nöjda med det.

2:a perioden
Trots att första perioden lämnade mer att önska spelmässigt gav resultatet ändå upphov till en försiktig optimism i bortalaget. Men läget ändrades tvärt när Habo lyckas göra först 4-2 efter markeringsmissar och 5-2 efter att två spelare kommit fria mot Olle och enkelt kunnat rulla in bollen. Resten av perioden är en uppvisning i hur man inte håller sina markeringar, hur man inte rör sig utan boll och hur man i ren frustration försöker lösa svåra situationer på egen hand. Vista har svårt att komma till bra målchanser och hemmalaget saknar skärpa i sina avslut, därför står sig resultatet perioden ut.

3:e perioden
Inför tredje perioden görs några positionsförändringar i bortalaget och även om inte spelet blir speciellt mycket bättre så skapas det ändå ett par skarpa lägen för att reducera. Men när vi äntligen kommer till lägena visar Habos målvakt prov på fint målvaktsspel. Med nio minuter kvar av matchen är det dessvärre ridå ner när Habo gör 6-2, återigen på ett friläge, även om det den här gången var det med stor sannolikhet föranleddes av en offside. Vistaspelarna hittar inte några nya krafter och resultatet stannar vid 6-2.

Sammanfattning
En match som Pelle sammanfattar som "den sämsta matchen vi någonsin gjort" och det kan tyvärr mycket väl vara så. Man kan leta ursäkter i att planen var horribel, att domaren inte hade sin bästa dag och att den ena linjedomaren var någon i motståndarlagets lillebror. Men det är framförallt det vi kan påverka själva som inte fungerar idag. Avsaknaden av inställning, fokus och vilja var påtaglig. Är spelet knackigt kan man i alla fall kämpa. I efterhand kan vi ledare också se att vi kanske skulle spelet med lite lägre risk och kanske slagit lite längre bollar emellanåt, framförallt då planen inte erbjöd några möjligheter till skönlir. Pelle gör trots allt en fin match och kvitterar ut ett godkänt betyg, övriga kan betydligt bättre. Nu tar vi nya tag mot Ekhagen!