14:00

IK Vista /ÖIS

Referat

Svag inledning bäddade för förlust i Vaggeryd

Det var ett muntert gäng som samlades på Vistavallens parkering. Skador och resor gjorde att endast 11 spelare fanns tillgängliga för match, men när vi räknade ihop styrkorna var det endast 9 spelare närvarande. Några kaosartade minuter gick åt till att dubbelkolla med spelarna som inte dykt upp samt försöka få in avbytare. En av spelarna kommer till slut till samlingen, Ivars lillebror Tage kallas in och Pelle som går med stukad fot såg en möjlighet att få spela trots allt. 30 minuter försenade avgår två av tre bilar från Ölmstad(!) och uppladdningen blir verkligen inte som vi tänkt oss. Väl på plats visar det sig också att Jonathan glömt sina skor och Pelle sina benskydd, vilket han såklart skyller på Petter som fått avbryta husmålningen för att snabbt packa ihop Pelles utrustning. Helmer erbjuder sig frivilligt att låna ut sina skor till Jonathan, vilka bara är ett par storlekar för stora, för att själv låna Pärs skor i storlek 45. Pelles benskydd löser vi genom att lägga ett par platta koner under strumporna, svåra stunder kräver kreativa lösningar.

1:a perioden
Hemmalaget Waggeryd, i vitt och blått, tar omgående tag i taktpinnen. Inte direkt med något bländande spel, men de har ändå full kontroll på händelserna ute på plan. I fjärde minuten kommer så också 1-0 när en framrusande anfallare får till ett bra avslut på ett fint instick mellan Vistas backar och bollen hittar den nytillsatte målvakten Viggos bortre hörn. I Vistas första ordentliga anfall i den tionde minuten vaskar man fram en dubbelhörna. Den andra hörnan prickskjuter Jonathan, med Helmers skor, och prickar Pelles panna som med precision vinklar ner bollen i målvaktens högra hörn, 1-1! Efter målet är det fortsatt hemmalaget som styr och ställer, framförallt genom sina individuellt duktiga offensiva spelare. I den femtonde minuten dunkar en hemaspelare in bollen i Viggos vänstra kryss och två minuter senare är det återigen dags för en pärla fram till hemmaledning 3-1. I den 21 minuten hittar Folke friställer Folke Tim på vänsterkanten som via ett motståndarben skjuter bollen i en hög båge in i mål och det är återigen reducerat. Vad som händer sen går knappt att förklara när Waggeryd går upp till 6-2 på bara två minuter. Tidiga bolltapp i bortalaget, halvdant försvarsspel och individuell klass av hemmspelarna är några av orsakerna. Hemmalaget går till pausvila med 6-2.

2:a perioden
I andra perioden vaknar de rödklädda eleganterna till liv och bjuder på ett helt annat motstånd. Spelet lämnar fortfarande en del att önska, men man spelar mer rejält och offensivt är försöken lite vassare. 17 minuter in i perioden lyckas så Jonathan, fortfarande med Helmers skor, få in bollen till 6-3. Tre minuter senare gör dessvärre hemmalaget 7-3 via ett snabbt anfall på högerkanten, men bara minuten efter det gör Jonathan sitt andra mål för matchen när han dunkar upp bollen i taket från nära håll. En av hemmalagets mer framträdande spelare får gult kort efter en rejäl satsning på Pelle, vilket resulterar i 10 minuters utvisning. Under den tiden är det verkligen bortalaget som för spelet, men lyckas tyvärr inte fåt ill någon mer reducering.

3:e perioden
Tredje perioden är en kavalkad av missade lägen av Vistaspelarna. Elias växlar upp en nivå på sin vänsterkant och kommer förbi i anfall efter anfall för att sedan servera sina lagkamrater bra lägen. Avsluten som kkommer prickar både ribba och stolpe och en frenetiskt kämpande hemmamålvakt räddar ocskå ett friläge från Ivar och gör en mirakelräddning med rumpan när Josef bara ska slå in bollen i mål. Utöver detta skjuts också en hel del bollar både över och utanför från fina lägen. Försvarsspelet är betydligt bättre och man tvingar hemmspelarna att ta avslut från sämre lägen vilket leder till att Viggo får göra ett par räddningar när hemmaspelarna inte längre får prickskjuta i kryssen. Helt ologiskt är det hemmalaget som gör periodens enda mål vid en tilltrasslad situation där varken målvakt eller försvarare får bort bollen. Det är det sista målet som faller i matchen och slutresultatet skrivs till 8-4.

Sammanfattning
Den röriga uppladdningen med uteblivna spelare och sen ankomst bidorg med all säkerhet till att första perioden såg ut som den gjorde. Efter den inledande akten tar vi tag i spelet och sista delen av matchen dominerar vi och skapar läge efter läge. Tyvärr hänger oförmågan att göra mål över oss och trots att vi kan räkna till fler än 20 klara målchanser gör vi endast fyra mål. Att jämföra med Waggeryd som inte har fler än 15 lägen, men gör 8 mål. En eloge till Helmer som självmant väljer att spela i på tok för stora skor. Jonathan, Elias och Tim ska ha ett extra plus för period två och tre och Viggo får en liten stjärna i kanten för sin insats mellan stolparna efter endast två träningar som målvakt. Första perioden är ett minne vi gömmer i källaren tillsvidare.